Samboavtal

Det kanske inte klingar så romantiskt men sanningen är att ett samboavtal är viktigt för att undvika konflikter om förhållandet skulle gå i kras. Genom att upprätta ett samboavtal kan du och din partner bestämma att sambolagens bodelningsregler inte ska tillämpas på ert förhållande, alternativt att endast viss avgränsad egendom ska ingå vid en eventuell sambodelning. De som väljer bort samboavtal bör vara medvetna om att de därigenom riskerar att bli juridiskt bundna att dela med sig av egendom som de betalat med egna pengar och kanske har en stark känslomässig anknytning till.

Lite historia

Den första sambolagen kom 1987 i samband med äktenskapsbalken. Den enda lagstiftning i fråga om sambor som fanns dessförinnan var en särskild lag om gifta samboendes gemensamma bostad från 1973. Enligt den lagen kunde under vissa förutsättningar en samboende tvångsvis – mot lösen – överta den andra samboendes bostad i samband med separation. I övrigt har sambor varit hänvisade till att själva genom avtal reglera sina mellanhavanden. 

Eftersom samboförhållanden har ökat, har lafstiftaren kommit fram till att det behöver lagregler, som går längre än att bara reglera vem av samborna som skall bo kvar i den gemensamma bostaden. Framför allt ansågs det behövas regler om hur sambornas egendom skall fördelas, då samboförhållandet upplöses. 

En ny sambolag infördes med verkan från och med 1 juli 2003. Den innehåller en hel del frågor som har blivit tydligare reglerade. 

Sambor ärver inte varandra

En ogift person har i många fall en annan (svagare) civilrättslig ställning än en gift person i motsvarande praktiska situation. Vi kan börja med att konstatera att de äktenskapsrättsliga reglerna givetvis inte gäller i samboförhållanden. Förutsättningen för att dessa regler skall gälla, är just att mannen och kvinnan är gifta med varandra, är makar, eller att ett homosexuellt par har registrerat sitt partnerskap. Genom att två sambor föredrar att inte gifta sig med varandra eller att registrera sitt partnerskap, väljer de, medvetet eller omedvetet, att stå utanför det äktenskapsrättsliga regelsystemet. Det innebär framför allt att det inte finns giftorättsgemenskap mellan sambor. De har inte heller någon inbördes underhållsskyldighet. En annan följd av att samborna inte är gifta med varandra eller är registrerade partner är att samborna inte ärver varandra.

Endast bostad och gemensamt bohag kan vara samboegendom

Sambolagen omfattar inte bara sambornas bostad utan även deras gemensamma bohag, 3 § sambolagen. I stort kan man säga att sambolagen innebär, att samborna har ett slags “giftorättsgemenskap” i fråga om en speciell typ av egendom, så-kallad samboegendom. Samborna skall då samboförhållandet upplöses bodela samboegendomen, om någon av dem eller vid dödsfall den efterlevande sambon begär det. Här kan du läsa mer.

Tidpunkten för förvärv av egendom viktigt

Sambolagens regler om bodelning avser gemensam bostad och gemensamt bohag, som förvärvats för gemensam användning (t ex bostad som förvärvats före samboförhållande anses inte vara samboegendom men däremot bostad som förvärvats under ett samboförhållande är samboegendom). 

Lagstiftaren har medvetet begränsat sambolagen till att gälla de mest akuta problemen främst i samband med att samboförhållandet upplöses. i övrigt är samborna hänvisade till att genom avtal bestämma hur de vill ha det. Men helt klart är att sambor inte genom avtal kan åstadkomma att alla regler som gäller mellan makar, skall gälla i det enskilda samboförhållandet, förstås.

Behöver du hjälp?

Behöver du juridisk rådgivning eller behöver upprätta ett samboavtal? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Juristbyrån med fasta priser

Kostnadsfri juridisk utvärdering. Prata med en jurist inom några timmar!
Scroll to Top