Bodelning mellan makar

Den rättsliga regleringen för bodelning hittas i Äktenskapsbalken (1987:230). 

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan makarna genom en bodelning (9 kap. 1§ äktenskapsbalken). 

Bodelning behöver inte alltid ske

En bodelning behöver dock inte göras om makarna endast har enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken.

I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, en makes egendom är giftorättsgods i den mån egendomen inte är enskild egendom (10 kap. 1§ äktenskapsbalken, 7 kap. 1§ äktenskapsbalken). Bodelningen ska göras med utgångspunkt i det egendomsförhållande som var den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 2§ äktenskapsbalken). Detta är den så kallade brytpunkten.

En bodelning förrättas mellan makarna tillsammans (9 kap. 5§ äktenskapsbalken). Över bodelningen ska det upprättas en handling, ett så kallat bodelningsavtal, som ska skrivas under av båda makarna. Eftersom makar ska förrätta bodelningen tillsammans så är det bara positivt att ni är överens, ni kan därför själva bestämma vad som ska och inte ska ingå i en bodelning.

Att skilja sig

Reglerna om skilsmässa bygger på principen att om någon vill skilja sig ska domstolen respektera det. Därför behöver du aldrig ange några särskilda skäl till varför du vill skilja dig.

Om du vill skilja dig ska du vända dig till tingsrätten. I vissa fall ska ni ha betänketid innan skilsmässan kan genomföras. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Äktenskapsskillnad

Äktenskapsskillnad innebär att äktenskapet skall upplösas både personligt och ekonomiskt. Det kan medföra mer eller mindre komplicerade problem beroende på om makarna kan bli ense eller ej i viktiga frågor. Vissa frågor måste makarna ta ställning till:

1. Underåriga barn

Finns underåriga barn, måste de för det första ta ställning till vem som skall ha vårdnaden och eventuellt även ta ställning till umgängesrätt och boende. 

2. Underhållsbidrag

Makarna skall ställning till om underhållsbidrag skall utgå till underåriga barn.

3. Finns det behov av underhållsbidrag?

Makarna ska ta ställning till om den ena maken skall ha underhållsbidrag (vilket är beroende av makens ekonomiska behov och makens möjlighet att själv försörja sig). 

4. Vem ska bo kvar i bostaden?

Makarna ska ta ställning till vem ska bo kvar i bostaden.

Betänketid - 6 månader

Reglerna om äktenskapsskillnad ändrades i mitten av 1970-talet, så att det skulle bli enklare att få äktenskapsskillnad. Förr krävdes som huvudregel att makarna först måste få hemskillnad, som innebar krav på ett års särlevnad. Om samlevnaden inte återupptogs kunde en av makarna fullfölja till äktenskapsskillnad. I vissa fall, t ex vid otrohet, kunde den andra maken dock få äktenskapsskillnad omedelbart.

Reglerna, som tagits med i äktenskapsbalken utan ändringar, bygger på grundtanken att makarna skall få äktenskapsskillnad, om någon av dem vill skiljas, och något skäl skall inte behöva anges. Är båda makarna överens om att äktenskapet skall upplösas, har de efter gemensam ansökan rätt att få äktenskapsskillnad omedelbart. 

I några fall skall dock äktenskapsskillnad föregås av en betänketid på sex månader. Så är fallet, om makarna vid gemensam ansökan är överens om att de vill ha betänketid. Om bara ena maken vill skiljas, skall betänketid också löpa. Så är vidare fallet, om någon av makarna har vårdnad om eget barn under 16 år och bor varaktigt samman med barnet; detta innebär att betänketid skall löpa oavsett om barn är makarnas gemensamma eller om det är bara ena makens barn. Reglerna om betänketid i barnfallen gäller som framgår, även om makarna är överens om äktenskapsskillnaden. 

När börjar betänketid?

Betänketid börjar när man ansöker om äktenskapsskillnad eller när ena makens yrkande om äktenskapsskillnad delges andra maken. Reglerna om betänketid finns i 5 kap. äktenskapsbalken.

Varför ska man vänta 6 månader om man är överens?

Motivering till betänketiden, då det finns barn under 16 år, är att barnen (oavsett om det är gemensamma eller ena makens egna) riskerar påverkas negativt av en familjeupplösning.

Efter betänketiden

När betänketiden har löpt ut måste ansökan fullföljas, om makarna (eller någon av dem) fortfarande vill skiljas. ansökan kan fullföljas av makarna gemensamt, men det räcket att den ena maken gör det. Yrkandet om äktenskapsskillnad måste dock framställas senast ett år från betänketidens början, annars förfaller frågan om äktenskapsskillnad. Dessa regler finns i 5 kap. 3§ äktenskapsbalken

Exempel 1: 

Gemensam ansökan göras den 19 december 2005; någon av makarna kan tidigast den 10 juni 2006 och måste senast den 10 december 2006 yrka att tingsrätten dömer till äktenskapsskillnad. 

Exempel 2: 

Stämningsansökan görs av ena maken den 10 december 2005 och delges andra maken den 19 december 2005; någon av makarna kan tidigast den 19 juni 2006 och måste senast den 19 december 2006 yrka att tingsrätten dömer till äktenskapsskillnad.

När ska man göra en bodelning?

Om äktenskapet upplöses, skall makarna göra bodelning. Bodelning “skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes” enligt 9 kap. 2 st äktenskapsbalken. Detta innebär att sådan egedom, som vardera maken förvärva efter denna tidpunkt, inte skall tas med i bodelningen. 

Bodelning under bestående äktenskap

En bodelning kan vara motiverad redan under bestående äktenskap, helt enkelt därför att makarna vill dela sina tillgångar och/eller göra klart vem som äger vad. Det finns olika andra skäl till varför man vill göra en så-kallad partiell bodelning under bestående äktenskap. Ett bodelningsavtal kan vara för att föredra framför ett rent köpeavtal mellan makarna, t ex för att undvika stämpelskatt vid en fastighetsöverföring.  Tänk på dock att en bodelning under bestående äktenskap måste föregås av en anmälan till tingsrätten, men makarna behöver inte ange något skäl i sin anmälan; det räcker med att makarna är överens enligt 9 kap. 2 st äktenskapsbalken.

Behöver du hjälp?

Behöver du göra en bodelning? Du är varmt välkommen att kontakta oss.

Juristbyrån med fasta priser

Kostnadsfri juridisk utvärdering. Prata med en jurist inom några timmar!
Scroll to Top