Gåvobrev

För den som önskar ge bort värdefull egendom (som pengar, fastigheter, bilar, aktier eller annan lös egendom) är det alltid klokt att upprätta ett gåvobrev. I somliga fall, exempelvis gällande fastigheter, är det till och med obligatoriskt med en skriftlig gåvohandling för att gåvan ska vara juridiskt giltig och kunna genomföras i praktiken. Ett muntligt löfte om att ge bort en fastighet har helt enkelt ingen juridisk relevans. 

Även när gåvobrev inte är ett formellt krav för exempelvis aktier, pengar, konst eller smycken bör ett sådant upprättas, eftersom att det minimerar risken för att gåvan ger upphov till missförstånd eller ifrågasätts. Detta är framförallt viktigt om gåvan är från en förälder till ett barn och föräldern inte vill att gåvan ska utgöra förskott på arv. Detsamma gäller om gåvan ska utgöra så kallad enskild egendom och därmed inte ingå vid en framtida bodelning.

Vad är en gåva?

En gåva är en ägodel som frivilligt ges bort av en person till en annan. Med andra ord ska givaren ha för avsikt att ge bort gåvan, och gåvan ska ha ett värde. Då sker en så kallad förmögenhetsöverföring. En gåva skiljer sig mot ett lån på så sätt att givaren inte förväntar sig att få någonting tillbaka av gåvotagaren.

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev, som även kallas gåvohandling, är ett avtal som upprättas när en person, givaren, ger bort någonting i gåva till någon annan, gåvotagaren. Gåvobrev skrivs till exempel vid gåvor av fastigheter, bostadsrätter, pengar eller värdepapper.

Vid gåvor av bostadsrätter och fastigheter är det ett lagkrav att skriva ett gåvobrev för att överlåtelsen av bostaden ska bli giltig.  

Varför skriver man gåvobrev?

Man kan säga att ett gåvobrev är ett bevis på att en ägodel har bytt ägare. Oavsett om det krävs ett enligt lagen eller inte, är det alltid en bra idé att skriva ett gåvobrev vid gåvor av större värde. Det ger en trygghet för både givaren och gåvotagaren, då båda vet vilka villkor som gäller.

Enskild egendom?

Ett vanligt villkor att ha med i ett gåvobrev är till exempel att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom. Det innebär att gåvan inte ska ingå i en framtida bodelning. På så sätt kan ni undvika eventuella tvister mellan makar vid en skilsmässa eller mellan arvingar vid ett dödsfall. Lär mer här

Du bör även fundera på om eventuell avkastning av gåvan ska utgöra enskild egendom för gåvotagaren. För att den ska göra det måste det framgå i gåvobrevet.

Förskott på arv?

Om du som förälder vill skänka en gåva till någon av dina bröstarvingar – alltså dina barn – så räknas gåvan som ett förskott på arvet. Gåvan ska därför avräknas gåvotagarens kommande arv.

Om du inte vill att en gåva till en bröstarvinge ska avräknas som förskott på arv ska det tydligt stå i gåvobrevet. Gåva till någon annan än en bröstarvinge räknas inte som förskott på arv.

Gåvobrev för fastigheter och bostadsrätter

När du ger bort en fastighet eller en bostadsrätt till någon måste du enligt lag skriva ett gåvobrev, för att överlåtelsen av bostaden ska bli giltig. 

Formkrav vid gåvobrev för fastigheter

För att ett gåvobrev för fastigheter ska vara juridiskt bindande behöver det uppfylla dessa formkrav:

  • gåvobrevet ska vara skriftligt
  • det ska innehålla en förklaring om att givaren överlåter fastigheten till gåvotagaren
  • gåvobrevet ska specificera hur stor andel av fastigheten som överlåts till mottagaren, till exempel 100 procent, 50 procent eller annan andel
  • gåvohandlingen ska vara undertecknad av både givaren och mottagaren
  • givarens namnteckning ska vara bevittnad av två personer
  • är givaren gift krävs det i regel även att maken samtycker till gåvan av fastigheten.

Behöver du hjälp?

Behöver du upprätta ett gåvobrev? kontakta oss så hjälp vi dig.

Juristbyrån med fasta priser

Kostnadsfri juridisk utvärdering. Prata med en jurist inom några timmar!
Scroll to Top